Blog

Legfontosabb tudnivalók közvetlenül a szakértőktől

Szereld magad: HTC One M9

Közzétéve: 2016. április 16.

A HTC az elmúlt években kapott már hideget és meleget egyaránt. Egyet azonban biztosra tudhatunk, hogy nem felejtettek el okostelefont gyártani.

HTC One M9 szervizelése

Alapelveik egyike, hogy ami bevált, azon kár változtatni. A One széria formavilága elég jól sikerült, így aki először fog kézhez M9-et, ismerős érzés ragadja el rögtön.

Szögletes forma, full HD kijelző, hatalmas, sztereó hangszórók, és intuitív, Android lollipop alapú kezelőfelület (Sense) jellemzi a 2015 tavaszán bemutatott készüléket.

HTC One M9 szervizelése

A házba egy 4 magos, Snapdragon 810 erőforrás kerüt, 3 GB memória társaságában, belső tárhelyből pedig 32/64 GB jutott, természetesen microSD bővíthetőséggel.

A HTC-k minden jó tulajdonságuk ellenére szervizelési szempontból nem tartoznak a kedvencek közé. A korábbi modellek esetén nem volt egyszerű bejutni a készülék lelkéhez, illetve a szétbontás is inverz módon történik a megszokottakhoz képest.

Vajon sikerült ezen a tendencián változtatniuk? Kapjuk szét, és meglátjuk!

Előkészületek

Szükséges szerszámok a munkához:

  • T5 Torx csavarhúzó
  • Klasszikus, csillagcsavarhúzó
  • A már jól ismert, gitárpengető szerű illesztésmachinátor
  • Melegítő a ragasztások könnyeb eltávolításához
  • Csipesz

Ha a szerszámok rendelkezésre állnak, az első lépés előtt kapcsoljuk ki a készüléket a károk elkerülése végett!

Első lépés

A készülék alján látható fekete csíkot pattintsuk fel a gitárpengetőnkkel, hogy hozzáférjünk a hátlapot rögzítő csavarokhoz. Ha megvagyunk, a torx csavarhúzó segítségével távolítsuk el őket.

HTC One M9 szervizelése

Második lépés

Az inverz szerelési módszertan abban mutatkozik meg, hogy nem a klasszikus, fentről lefelé dolgozunk (kijelző-hátlap irányba), hanem a készülék hátulját megbontva kezdjük meg a szerelést.

Pattintsuk le a csavarok eltávolítása után a hátlapot, hogy hozzáférjünk a belsőhöz.

HTC One M9 szervizelése

Harmadik lépés

Mielőtt hozzáférnénk a fontosabb alkatrészekhez, távolítsuk el a készülék jobb oldalán, középen kezdődő és az alján végződő ragasztást az alaplap pereméről.

HTC One M9 szervizelése

Negyedik lépés

Általában az szerelési útmutatók végefelé szoktuk az alaplapot eltávolítani, köszönhetően a hátulról bontásnak ezt viszont már most megtehetjük. Válasszuk le a kapcsolódó szalagkábeleket, melegítsük fel a ragasztást, majd vegyük ki az alaplapot.

HTC One M9 szervizelése

Ötödik lépés

Most érkeztünk el az akkumulátorhoz. Bizony, az akksi az alaplap alatt helyezkedik el, ezzel igen nehézkessé téve az akkumulátor cserét. A HTC ezzel a húzásával nem dobogtatja meg a szervizes kollégák szivét, pláne, hogy az alaplaphoz hasonlóan az akkumulátor is le van ragasztva.

HTC One M9 szervizelése

Hatodik lépés

A One M9-et egy 20 megapixeles kamerával szerelték fel, mely egy külön áramköri lapkán helyezkedik el, ahogyan az előlapi kamera is ugyanitt kapott helyet. Egy csatlakozó, és néhány csavar után gond nélkül eltávolíthatók.

HTC One M9 szervizelése

Hetedik lépés

Következik a hőn áhított hangszóró. A HTC híres jó minőségű, Dolby hangzást nyújtó hangszóróiról, a mérete pedig árulkodik is teljesítményéről. Távolítsuk el az áramköri lapról.

HTC One M9 szervizelése

Nyolcadik lépés

Kvázi utolsó lépésként jutottunk el a kijelzőhöz. Mivel a kijelző is ragasztva van, így nem lesz könnyű dolgunk, ha le szeretnénk választani a burkolatról. Mindeképpen melegítenünk kell, majd óvatosan leválasztani. Meg kell jegyezzük, elég kellemetlen művelet.

HTC One M9 szervizelése

Konklúzió

Ha sikerült a kijelzőt is legombolni, elmondhatjuk, hogy sikeresen szétszereltük a HTC One M9-et. Sajnos a HTC mérnökeit nem dicsérhetjük, szerelés/javíthatóság tekintetében abszolút nem dolgoznak a szervizesek kezére. Nem elég, hogy hátulról kell megkezdeni a bontás, és még egy akkumulátor cseréhez is meg kell szabadulni az alaplaptól, de az elemek többsége ragasztva van, ami igen nehézkessé teszi az egyébként remek készülék javítását.

HTC One M9 szervizelése

Az LCD FIX-nél mindig külön figyelmet fordítunk arra, hogy csak megbízható forrásból szerezzünk be gyári minőségű alkatrészt, ami azt jelenti hogy az LCD gyári, az érintőfelület utángyártott, de színekben, működésben teljesen a gyárival megegyező tulajdonságú az alkatrész.