Blog

Legfontosabb tudnivalók közvetlenül a szakértőktől

iPad mini Wifi teardown: szedjük szét az első iPad minit!

Közzétéve: 2016. szeptember 3.

Amikor Steve Jobs 2010-ben bemutatta az iPad-et, mindenki csak a fejét fogta, hogy vajon kinek kellene egy nagyra nőtt iPhone? Az eladások azonban azt bizonyították, hogy igenis van rá kereslet. Az iPad mini bemutatását már Jobs nem érhette meg, azonban az Apple szükségét érezte annak, hogy a nagyobb modell mellett egy kompaktabb modell is a piacra kerüljön.

Előrelátásuk ismét beigazolódott, a praktikus méret és könnyed hordozhatóság miatt az iPad mini is megtalálta a maga közönségét. Funkcionalitásban ugyanazt biztosította, mint nagyobbik testvére, így azok számára ideális volt, akiknek ez a méret is elegendő.

A kompakt méret kompakt összeállítást is takar, de nézzük meg részletesen jelen útmutató segítségével, mit is rejtett magában az Apple új üdvöskéje!

Szerszámok, amelyek kelleni fognak

  • Hőlégfúvó vagy/és iOpener (az iOpener az iFixit saját fejlesztésű ragasztópuhító megoldása)
  • Gitárpengetők
  • Philips #00 csavarhúzó
  • Műanyag nyitószerszám
  • Csipesz
  • Hegyes fémpálca

Első lépés

Bár az első néhány lépés nem annyira releváns a készülék működésére tekintve, célszerű kikapcsolni a procedúra előtt. Hőlégfúvó, vagy iOpener segítségével melegítsük fel a ragasztást a kijelző mind a négy szélén, majd pengetőkkel óvatosan alátámasztva feszítsük le a keretet.

iPad mini Wifi csere iPad mini Wifi csere

Második lépés

Ahogy azt korábban említettük, a kijelző a keret eltávolítását követően is működőképes marad. Érdemes megemlíteni, hogy sokkal könnyebben eltávolítható a kijelzőüveg, mint a korábbi változatokon.

iPad mini Wifi csere

Harmadik lépés

A kijelző kiszerelése már kicsit trükkösebb, ugyanis az Apple elrejtett két csavart az LCD panel alsó két sarkában egy-egy ragasztócsík mögé. Ezeket eltávolítva a panel szabadon kihajtható.

iPad mini Wifi csere iPad mini Wifi csere

Negyedik lépés

Az akkumulátor, az alaplap és a többi alkatrész egy fémkeret mögött bújik meg. Miután a kijelzőt már sikeresen kiszabadítottuk, ezt a panelt könnyedén kiemelhetjük a készülékházból, ráhajtva az LCD-re.

iPad mini Wifi csere

Ötödik lépés

Ennél a lépésnél már világosan látszik, hova is van csatlakoztatva az LCD kijelző. A műanyag pálcánk segítségével vállasszuk le az alaplapról a kijelzőpanel szalagkábelét.

iPad mini Wifi csere

Hatodik lépés

A kijelző teljes eltávolításához le kell szedni a Lightning csatlakozót védő ragasztószalagot, ami egyúttal a kijelzőt is rögzítette még az alaplaphoz. Ha megvagyunk, máris jobban hozzáférünk a belső szervekhez.

iPad mini Wifi csere

Hetedik lépés

Következzék az akkumulátor! Az eltávolításhoz először szüntessük meg a kapcsolatot az alaplap és az akkumulátor között, ehhez használjuk a műanyag pálcánk lapos végét. Az akkumulátort erőteljes ragasztás tartja a helyén, ezért az eltávolításához mindenképpen ajánlott egy plasztikkártya, amivel megszüntethető a kontakt, azonban így is nagy az esélye, hogy bizonyos cellák megsérülnek.

iPad mini Wifi csere iPad mini Wifi csere

Nyolcadik lépés

A digitizer eltávolítása a soros, amin a home gomb is található. Válasszuk le az alaplapról, majd távolítsuk el a készülékházból.

iPad mini Wifi csere

Kilencedik lépés

A két hangszórot 2–2 apró csavar rögzíti. Olyannyira aprók, hogy az iPhone 5 csavarjai eltörpülnek mellette! Ezeket kicsavarva vegyük ki őket a helyükről.

iPad mini Wifi csere iPad mini Wifi csere

Tizedik lépés

A Lightning csatlakozót 2 rejtett csavar óvja az elmozdulástól, melyek a készülékház belsejéből érhetők el. A kicsavarásukat követően a szalagkábelt végigkövetve észlelhetjük, hogy kapcsolódik az alaplaphoz, így az eltávolításra még várni kell.

iPad mini Wifi csere

Tizenegyedik lépés

Az alaplap eltávolításához hőlégfúvó használata szükséges. Kezdjük hát el bőszen melegíteni a készülékház azon részét, ahol az alaplap megbújik. Mivel az alumínium nagyon gyorsan melegszik, célszerű nem puszta kézzel fogni a procedúra alatt a felületét!

iPad mini Wifi csere

Tizenkettedik lépés

Ha a ragasztó kellőképpen felengedett, műanyag pálcánk lapos fejének segítségével feszítsük ki a helyéről az áramkört.

iPad mini Wifi csere

Tizenharmadik lépés

Utolsó lépésként a kamera és a jack panel maradt hátra, amihez szintén a jó öreg hőlégfúvó segítsége szükséges a ragasztás miatt. Ezeket eltávolítva kikerült az utolsó alkatrész is az iPad mini-ből!

iPad mini Wifi csere

Tizennegyedik lépés

Ha eljutottunk idáig, végeztünk! Szép munka, már amennyiben sikerült minden alkatrészt hibátlanul és épségben kiszabadítani a helyről.

iPad mini Wifi csere

Az LCD FIX-nél mindig külön figyelmet fordítunk arra, hogy csak megbízható forrásból szerezzünk be gyári minőségű alkatrészt, ami azt jelenti hogy az LCD gyári, az érintőfelület utángyártott, de színekben, működésben teljesen a gyárival megegyező tulajdonságú az alkatrész.

Forrásként az iFixit alábbi leírását vettük alapul.