Blog

Legfontosabb tudnivalók közvetlenül a szakértőktől

iPhone 4s hátlapi kamera cseréje

Közzétéve: 2016. augusztus 13.

Az iphone 4s az egyik legsikeresebb modellje az Apple-nek, és egyben az utolsó 3.5”-es kijelzővel rendelkező készülékük. Az iPhone 4s-ben debütált először a 64bites processzor, mely gyakorlatilag megduplázta a korábbi változat sebességét.

A modern, és gyors hardvernek köszönhetően a mai napig rengeteg iPhone 4s-t találni a piacon és a felhasználóknál, ami többek között annak is köszönhető, hogy az Apple aktuális mobil-operációs rendszerét is képes futtatni, az iOS 9-et.

Az akkumulátor elavulása mellett a hátlapi kamerán is meglátszik az idő, 4–5 év eltelte után jócskán előfordulhatnak különböző nem várt tünetek. Jelen útmutatásunk a hátsó kamera cseréjét mutatja be, amivel fiatalíthatjuk a már kicsit megviselt készüléket.

Szükséges szerszámok

  • Philips #000 csavarhúzó
  • Gitárpengető
  • Csipesz
  • P2 pentalobe csavarhúzó

Első lépés

Mielőtt elkezdenénk a munkát, győződjünk meg róla, hogy a készülék kikapcsolásra került. A készülék alján, a töltőcsatlakozó két oldalán található két db 3.6 mm átmérőjű pentalobe csavarokat távolítsuk el.

iPhone 4s hátlapi kamera csere

Második lépés

Fordítsuk meg a készüléket úgy, hogy a hátlapja nézzen felénk. A hátlapra helyezzük fel a két hüvelykujjunkat, és mozdítsuk felfelé a hátlapot, ami nagyjából 2 mm távolságot fog felfelé csúszni.

iPhone 4s hátlapi kamera csere

Harmadik lépés

Óvatosan emeljük el a hátlapot a készüléktől, majd ha meggyőződtünk, hogy nincs semmilyen akadály a készülék és a hátlap között (pl. csatlakozó), vegyük le teljesen a hátlapot.

iPhone 4s hátlapi kamera csere

Negyedik lépés

A képen megjejölt, 1.7 (vörös) és 1.5 mm (narancs) csavarokat távolítsuk el. Csipesz segítségével óvatosan oldjuk ki az akkumulátor csatlakozóját.

iPhone 4s hátlapi kamera csere iPhone 4s hátlapi kamera csere

Ötödik lépés

Egy műanyag pálca segítségével a lapos felét csúsztassuk be az akkumulátor alá, a kijelző külső oldala felől. Ezt követően húzzuk felfelé a pálcát egészen az akkumulátor tetejéig, hogy a külső szélen teljesen kiszabaduljon.

iPhone 4s hátlapi kamera csere

Hatodik lépés

Az akkumulátor belső felén található egy műanyag fül, amit megragadva az akkumulátor kihúzható a készülékből. Tegyük ezt meg.

iPhone 4s hátlapi kamera csere

Hetedik lépés

A kamera mellett lévő vakun találunk egy apró, műanyag gyűrűt. Az összeszerelésnél oda kell figyelni, hogy ez megfelelően kerüljön vissza a helyére, viszont most el kell távolítanunk a csere idejére. A legmegfelelőbb szerszám erre a műveletre egy műszerész csipesz.

iPhone 4s hátlapi kamera csere

Nyolcadik lépés

Távolítsuk el az alábbi csavarokat a kamera körül:

  • 1 db 2.7 mm átmérőjű csavar (vörös)
  • 1 db 2.6 mm átmérőjű csavar (narancs)
  • 1 db 1.3 mm átmérőjű csavar (sárga)
  • 1 db 1.2 mm átmérőjű csavar (zöld)
iPhone 4s hátlapi kamera csere

Kilencedik lépés

A csatlakozókat eltakaró fémlapot el kell távolítanunk ahhoz, hogy a kamera csatlakozójához hozzáférjünk. Tegyük ezt meg.

iPhone 4s hátlapi kamera csere

Tizedik lépés

Egy műanyag pálca lapos végével óvatosan nyúljunk a kamera csatlakozója alá, majd gyengéd mozdulatokkal tereljük ki a foglalatból. Ezt követően helyezzük be az új kamerát, majd szereljük össze a készüléket.

iPhone 4s hátlapi kamera csere iPhone 4s hátlapi kamera csere

Az LCD FIX-nél mindig külön figyelmet fordítunk arra, hogy csak megbízható forrásból szerezzünk be gyári minőségű alkatrészt, ami azt jelenti hogy az LCD gyári, az érintőfelület utángyártott, de színekben, működésben teljesen a gyárival megegyező tulajdonságú az alkatrész.

Forrásként az iFixit alábbi leírását vettük alapul.