Blog

Legfontosabb tudnivalók közvetlenül a szakértőktől

iPhone 5c vibramotor csere

Közzétéve: 2016. október 01.

Az iPhone 5c az 5s-sel karöltve jelent meg 2013-ban. Az 5c hardverben ugyanazt nyújtotta mint a korábbi zászlóshajója az Apple-nek, az iPhone 5, azonban ezt a változatot színes, műanyag burkolattal látták el, mint anno a 3G és 3Gs esetében.

A cél a készülék olcsóbbá tétele volt, valamint a fiatalabbak körében is szélesebb elterjedtségre számítottak. Ez nagyjából sikerült is az Apple-nek, az 5c viszonylag jól fogyott, azonban nem hozta meg a várt áttörést, a kivezetett 5 és az 5s népszerűbbnek bizonyult.

Jelen írásunk az iPhone-ok egy ritkábban, de tipikusnak mondható hibáját orvosolja, a vibramotor cseréjét.

Szükséges szerszámok

  • P2 Pentalobe csavarhúzó
  • Philips #000 csavarhúzó
  • Műanyag nyitószerszám
  • Vákumos tappancs vagy iSclack nyitószerszám
  • Csipesz

Első lépés

Kapcsoljuk ki a készüléket a procedúra előtt, illetve opcionálisan távolítsuk el a SIM kártyát és tálcát.

Második lépés

Pentalobe csavarhúzónk segítségével a Lightning csatlakozó két oldalán található 3.8 mm-es csavarokat távolítsuk el.

iPhone 5c vibramotor csere

Harmadik lépés

A következő lépés a kijelző felnyitása. Az Apple okosan oldotta meg a rögzítést, így nem szükséges melegíteni a ragasztást, vagy a gitárpengetőkkel bajlódni, azonban két opció áll rendelkezésre.

Az egyik a vákumos tappancs. Helyezzük fel a tappancsot a kijelző alsó harmadára (a töltőcsatlakozó felől fog felnyílni), majd óvatosan kezdjük el húzni. Közben segítsük a leválasztást a másik kezünkben tartott műanyag feszítőpálcával.

iPhone 5c vibramotor csere

A másik megoldás az iSclack, ami lényegesen leegyszerűsíti a dolgokat. Az iSclack alul felül is tartalmaz egy vákumos tappancsot. A készüléket közéjük befogatva, majd a fogórészt óvatosan lenyomva máris felpattintható a kijelző.

iPhone 5c vibramotor csere

Negyedik lépés

Vegyük le a tappancsot vagy az iSclack nyitót a készülékről. A Home gomb oldaláról felnyitva a kijelzőt egészen 90 fokos szögig bezárólag emeljük fel. Hátulról célszerű valaminek nekitámasztani addig, amíg az LCD szalagkábeleit leválasztjuk, hogy hozzáférjünk kényelmesen a belsőségekhez.

iPhone 5c vibramotor csere

Ötödik lépés

Távolítsunk el két 1.6 mm-es csavart, amelyek az akkumulátor csatlakozójának fedelét rögzítik, majd vegyük le a fémfedelet.

iPhone 5c vibramotor csere iPhone 5c vibramotor csere

Hatodik lépés

Válasszuk le az alaplapról az akkumulátor csatlakozóját egy lapos fejű szerszámmal, így a vibramotort úgy távolíthatjuk el, hogy az véletlenül se legyen semmilyen feszültség alatt.

iPhone 5c vibramotor csere

Hetedik lépés

Az LCD szalagkábelei a készülék jobb felső sarkában lapulnak szintén egy fémfedél alatt, ezért az ott található csavarokat (1.3 mm, 1.7 mm és 3.25 mm) mindenképpen csavarjuk ki, a fedelet pedig vegyük le.

iPhone 5c vibramotor csere iPhone 5c vibramotor csere

Nyolcadik lépés

A műanyag nyitószerszámunk segítségével válasszuk le az LCD és digitizer szalagkábeleit, majd vegyük le a kijelzőt a készülékről.

iPhone 5c vibramotor csere iPhone 5c vibramotor csere

Kilencedik lépés

A vibramotort két, egy 1.2 mm és egy 2.2 mm-es csavar tartja. Távolítsuk el őket a Philips #000 csavarhúzóval.

iPhone 5c vibramotor csere

Tizedik lépés

Végül vegyük ki a hibás vibramotort, és szereljük be a helyére az újat.

iPhone 5c vibramotor csere

Az LCD FIX-nél mindig külön figyelmet fordítunk arra, hogy csak megbízható forrásból szerezzünk be gyári minőségű alkatrészt, ami azt jelenti hogy az LCD gyári, az érintőfelület utángyártott, de színekben, működésben teljesen a gyárival megegyező tulajdonságú az alkatrész.

Forrásként az iFixit alábbi leírását vettük alapul.