Blog

Legfontosabb tudnivalók közvetlenül a szakértőktől

iPhone 5s kijelző csere, vészhelyzet esetére

Közzétéve: 2016. május 28.

Az Apple termékei — különösen az iPhone család — napjaink egyik legnépszerűbb kütyüjei közé tartoznak. Egyszerű használat, letisztult formavilág és az iOS tökéletessége teszi oly populárissá már lassan egy évtizede őket.

A népszerűségnek azonban ára is van. Sokszor kerülünk olyan szituációba, hogy meg a legjobb akaratunk és odafigyelésünk ellenére sem kerülhetjük el, hogy a sors keze megragadja és a kijelzővel lefelé penderítse a föld felé kedvenc telefonunkat.

A baj máris adott, van egy pókhálós telefonunk, amivel nehéz bármit is érdemben kezdeni, az esztétikáról pedig nem is beszélve. Márpedig ezeknél a készülékeknél fontos az elegancia és a tökéletes megjelenés.

Az iPhone 5s legnagyobb újdonsága 2013-ban a Touch ID megjelenése volt, de nem csak ez tette oly népszerűvé az Apple mára már csak belépőszintű iPhone modelljét.

Éppen ezek miatt röviden ismertetjük, hogy vészhelyzet esetén hogyan lehet pillanatok alatt megszabadulni a törött kijelzőtől.

Előkészületek

Fontos, hogy ha teljesen szilánkosra tört a kijelző, akkor tegyünk néhány óvintézkedést, mielőtt nekiesünk szétbontani a készüléket. Hogy megakadályozzuk a szilánkok szétrepülését, érdemes valamilyen, kéznél lévő ragasztószalaggal leragasztani az egészet. Ezen felül hasznos lehet szemüveg viselése a procedúra alatt, hogy a szemünket is megóvjuk az esetleges sérülésektől.

iPhone 5s kijelző csere szerviz

Első lépés

Szerencsére az iPhone-ok belsejébe jutását 2 csavaron kívül semmi sem akadályozza. Azonban az Apple szereti az egyedi dolgokat, így a készülék alján található két csavarhoz speciális szerszám, úgynevezett Pentalobe csavarhúzó szükséges. Ha van kéznél ilyen, távolítsuk el a csavarokat.

iPhone 5s kijelző csere szerviz

Második lépés

A csavarok kivétele kevés azonban a megbontáshoz, szükség lesz vákumos tappancsokra. Tapasszuk rá a készülék hát és előlapjára, majd óvatosan nyissuk fel a készüléket. Ha olyan tappancsunk van, ami csak a kijelzőre tapasztható rá, ügyeljünk arra, hogy nehogy felszakítsuk, amikor próbáljuk felemelni az előlapi panelt.

iPhone 5s kijelző csere szerviz

Harmadik lépés

Ha sikerült felnyitnunk a kijelzőt, el kell távolítanunk a Home gomb/Touch ID szalagkábelét. Figyeljünk oda, mert ha megsérül, vagy elszakad a kábel, elveszítjuk a Touch ID funkciót, ugyanis az Apple úgy tervezte meg, hogy csak azzal a készülékkel képes együttműködni, amelybe eredetileg beépítették. Emeljük fel a kis fém fedelet, és húzzuk le a szalagkábelt az alaplapról.

iPhone 5s kijelző csere szerviz

Negyedik lépés

Ha megvagyunk, hajtsuk fel a kijelzőt 90 fokban, és támasszuk/rögzítsük ki valamihez, hogy amíg dolgozunk a készülék belsején, ne akadályozzon a munkában.

iPhone 5s kijelző csere szerviz

Ötödik lépés

Vegyük kézbe a kijelző felső rögzítési pontját. A jobb felső sarokban találunk egy fém fedlapot, ami alatt az előlapi kamera szalagkábele és más finomság is rejlik. A fedelet 4 csavar fogja, bal felső sarokból indulva az alábbiak szerint csavarjuk ki őket:

  • bel felső: 1.7 mm Philips csavarhúzó segítségével
  • jobb felső: 1.7 mm Philips csavarhúzó segítségével
  • jobb alsó: 1.2 mm Philips csavarhúzó segítségével
  • bal alsó: 1.3 mm Philips csavarhúzó segítségével

Nagyon figyeljünk majd az összerakásnál arra, hogy a csavarok a helyükre kerüljenek vissza, különben végzetes sérülést okozhatunk az alaplapon, aminek eredményeként a készülék többet nem fog tudni bekapcsolni!

iPhone 5s kijelző csere szerviz

Hatodik lépés

Ha eltávolítottuk a fedelet, válasszuk le az előlapi kamera és a szenzor szalagkábeleit.

iPhone 5s kijelző csere szerviz

Hetedik lépés

Mialatt továbbra is támasztjuk a kijelzőt, óvatosan távolítsuk el az LCD kijelző szalagkábelét az alaplapról. Összerakásnál figyeljünk arra, hogy megfelelően illeszkedjen majd a foglalaltba, ellenkező esetben fehér sávok jelenhetnek meg a kijelzőn, vagy teljesen sötét lesz.

iPhone 5s kijelző csere szerviz

Nyolcadik lépés

Végül távolítsuk el a digitizer kábelcsatlakozását is, majd levehetjük a sérült kijelzőt a készülékről, miután szabaddá vált.

iPhone 5s kijelző csere szerviz

Kilencedik lépés

Ahogy már említettük, a helyes működés érdekében a Home gombot át kell ültetni az újonnan beépítésre kerülő kijelzőbe, különben nem fog működni a Touch ID funkció. A gombot egy fedlap, azt pedig két csavar tartja. Csavarjuk ezt ki Philips csavarhúzónk segítségével.

iPhone 5s kijelző csere szerviz

Tizedik lépés

A csavarok eltávolítását követően némi kézügyességgel óvatosan pattintsuk ki a Home gombot a helyéről, ügyelve arra, hogy se a szalagkábel, se a Touch ID elektronika ne sérüljön meg a procedúra során.

iPhone 5s kijelző csere szerviz

Tizenegyedik lépés

Ha kiszabadítottuk a Touch ID-t, végeztünk. A kijelzőtől ildomos a megfelelő hulladéklerakónál megszabadulni, az új kijelzőt pedig szépen a lépések visszafelé követésével beépíthetjük. Szép munka!

iPhone 5s kijelző csere szerviz

Az LCD FIX-nél mindig külön figyelmet fordítunk arra, hogy csak megbízható forrásból szerezzünk be gyári minőségű alkatrészt, ami azt jelenti hogy az LCD gyári, az érintőfelület utángyártott, de színekben, működésben teljesen a gyárival megegyező tulajdonságú az alkatrész.

A cikk alapjául az alábbi leírás szolgált: iPhone 5s Display Assembly Replacement