Blog

Legfontosabb tudnivalók közvetlenül a szakértőktől

iPhone SE szervizelése

Közzétéve: 2016. április 09.

Az iPhone SE merész húzásnak számít az Apple-től. Szokatlan tőlük, hogy régi köntösbe csomagolnak új hardvert. A számok azonban őket igazolják, a megjelenést követő napokban már készlethiány alakult ki a hatalmas érdeklődés miatt.

iPhone SE szervizelése

Ami azonban annyira mégsem meglepő, hiszen sokan pont a kompakt méret miatt nem frissítettek a jóval nagyobb iPhone 6 és 6 Plus változatokra. Az Apple nekik szerett volna kedvezni, így az 5s külsőt megörökölve szinte iPhone 6s hardvert zsúfolt a már megszokott idomok közé.

A kérdés viszont most az, hogy vajon mennyire egyszerű, vagy épp ellenkezőleg, mennyire bonyolult szétszedni?

Előkészületek

Aki már szedett szét iPhone-t, biztosan szembesült azzal, hogy nem a megszokott, torx csavarokat használja az Apple. Ezért fontos, hogy kéznél legyen a legfontosabb célszerszám: egy pentalobe (5 ágú csillag) csavarhúzó. Szintén fontos a vákumos tapadókorong, csipesz, illetve egy olyan célszerszám, amivel az apró szalagkábeleket és csatolókat tudjuk sérülésmentesen eltávolítani. Ha nincs más kéznél, a legkisebb műszerész csavarhúzó is megfelel a célnak.

Szerelési lépések

Első lépés

Mielőtt bármit is megmozdítanánk, kicsvarnánk, széthúznánk, kapcsoljuk ki a készüléket! Bekapcsolt állapotban még véletlenül se kezdjünk neki, különben maradandó kárt tehetünk a készülékben!

Második lépés

Vegyük kézbe a pentalobe csavarhúzónkat, és távolítsuk el az iPhone alján (a Lighting csatlakozó két oldalán) található csavarokat.

iPhone SE szervizelése

Harmadik lépés

Ha a csavarozással megvagyunk, a vákumos tappancsok segítségével óvatosan emeljük fel a készülék LCD panelét az alumínium keretről.

iPhone SE szervizelése

Negyedik lépés

A felnyitott készülék jobb felső sarkában található fém keretből távolítsuk el az ott található négy csavart. Ha ez megvan, távolítsuk el a keretet.

Ötödik lépés

Az apró műszerész csavarhúzónk segítségével óvatosan húzzuk szét az ott található négy csatlakozót, hogy a kijelző kiszerelhető legyen. Vagyis miután széthúztuk a FaceTime kamera, a digitizer, power flex és az LCD kijelző szalagkábeleit, a kijelző panel szabaddá válik.

iPhone SE szervizelése

Hatodik lépés

Szabadítsuk ki az iPhone SE hátsó kameráját is.

iPhone SE szervizelése

Hetedik lépés

A sim kártya tartó alatt található két csavart távolítsuk el, hogy az ott az ott lévő fém keret szabaddá váljon.

Nyolcadik lépés

Válasszuk le az akkumulátort az alaplap panelről. Mivel az akkumulátor ragasztóval van rögzítve a hátlaphoz, igyekezzünk óvatosan eljárni, hogy ne sérülhessen meg semmi.

iPhone SE szervizelése

Kilencedik lépés

A készülék alján találunk még 7 csavart. Csavarozzuk ki ezeket is, hogy kiszerelhessük a hangszórót és mikrofont tartalmazó panelt.

iPhone SE szervizelése

Tizedik lépés

A kilencedik lépésben kiszerelt panel alól távolítsuk el a töltőcsatlakozó kábelét.

Tizenegyedik lépés

Az alaplapot szintén 7 csavar rögzíti. Csavarjuk ki ezeket is, hogy hozzáférjünk. Ha megvan, óvatosan emeljük ki az alaplapot a készülékházból.

iPhone SE szervizelése

Tizenharmadik lépés

Ha az alaplap is kiszerelésre került, és nem okoztunk maradandó károsodást, elkönyvelhetjük, hogy jó munkát végeztünk! Sikeresen szétszereltünk egy iPhone SE-t!

iPhone SE szervizelése

Összegzés

Mint ahogy láthatjuk, számos lépésből áll egy ilyen komplex készülék szétszerelése. Szervizelés szempontjából közepesen nehéz kategóriába soroljuk. Alapvetően nincs különösebb meglepetés a többi gyártó hasonló termékéhez képest, azonban továbbra is fekete pont jár az Apple-nek a csavarokért, amelyek eltávolításához egyedi csavarhúzó szükséges.

Az LCD FIX-nél mindig külön figyelmet fordítunk arra, hogy csak megbízható forrásból szerezzünk be gyári minőségű alkatrészt, ami azt jelenti hogy az LCD gyári, az érintőfelület utángyártott, de színekben, működésben teljesen a gyárival megegyező tulajdonságú az alkatrész.