Blog

Legfontosabb tudnivalók közvetlenül a szakértőktől

Kobalt – Miért emelkednek a Lítium-ion akkumulátor árak?

Közzétéve: 2017. április 15.

A kobaltpiac káoszban volt az elmúlt hónapokban, amelynek az eredménye érezhető áremelkedés lett az akkumulátorok terén. A kobalt az egyik legfontosabb alapanyaga a lítium-ion akkumulátoroknak, ezért az áremelkedés az alapanyagban áremelkedéshez vezet a termékben is.

A közel 100%-os megugrás 2016 októbere óta igen komoly hatással volt az akkumulátorok árára és a helyzet valószínűleg csak romlani fog a jövőben. De mi is az oka az alapanyag ár drasztikus emelkedésének?

  1. Kína a világ legnagyobb akkumulátorgyártója és nagy szüksége van kobaltra, azonban kezd kifogyni a tartalékokból. Tömören fogalmazva, a szükséglet a fogyasztók részéről továbbra is óriási az akksikra, azonban Kína már nem tud ezzel lépést tartani. Ezen felül olyan országokhoz kell fordulnia utánpótlásért, mint a Kongói Demokratikus Köztársaság, amely politikailag is instabil.
  2. A hibrid autók akkumulátorai szintén komoly igényt jelentenek a jövőben a lítium-ion akkumulátorok piacán. Kína fontos szerepet játszik az új energiaforrású járművek fejlesztésében és elterjesztésében, amelyhez szintén rengeteg kobaltra lesz szükség. Kutatók azt számítják, hogy a hibrid járművekre szánt kobalt mennyiség 2020-ra a jelenlegi 2.000 tonnáról több, mint 17.000 tonnára emelkedhet, amely szintén a kobalt áremelkedéséhez fog vezetni.
  3. Ahogy a fogyasztói elektronikára való igény a csúcsidényhez közelít, a kobaltra is nagyobb szükség van, hiszen megugrik a mobil akkumulátorok, valamint az elektromos járművekhez szükséges akkumulátorok gyártása is. Ahogy az ellátók egyre kevesebb kobaltot tudnak nyújtani a gyártók számára, a kobalt ára úgy fog folyamatosan emelkedni emiatt a jövőben.
  4. Egyes beszállítók kobalt már most elkezdték halmozni a kobalt készleteket, amelyeket nem bocsátanak egyből rendelkezésre, hanem várják az árak emelkedését a több profit érdekében.

Tekintve, hogy a kobalt ennyire fontos alapanyag az akkumulátorok gyártásában, jelentős áremelkedéseket tapasztalhatunk a jövőben az akksik terén.

Forrásként az ReWatch Technology alábbi leírását vettük alapul.