Blog

Legfontosabb tudnivalók közvetlenül a szakértőktől

Mikor esedékes az akkumulátor cseréje a telefonodban?

Közzétéve: 2017. március 16.

Milyennek kéne manapság lennie egy jó akkumulátornak? Íme az LCD FIX Akkumulátor tesztelő és analizáló projektje. Indokolt lehet az akkumulátor csere?

Mivel az igény a hibás Samsung Galaxy akkumulátorok, iPhone akksik és sok egyéb akku javítására egyre magasabb, és az akkumulátorok biztonságosságának kérdése az egész világon releváns lett, a REWA cég útnak indított néhány tesztet és elemzést, hogy feltárja e ’forró’ téma rejtélyeit.

5 jel, ami arra utal, hogy ideje akkumulátort cserélni:

Az alacsony minőségű akksik használata manapság már nem javasolt, hiszen nem tartósak és veszélyesek is lehetnek. Azonban a magas minőségű akkumulátorok esetében is degradáció és kapacitásbeli csökkenés fog fellépni egy idő után. Érdemes lehet tehát például egy iPhone akkumulátor csere, ha a következőket tapasztaljuk:

 1. A telefon a szokásosnál jóval gyorsabban merül.
 2. A telefon vagy az akku túlmelegszik.
 3. Gyors energia és töltöttség csökkenés.
 4. A töltöttségi szint hibásan jelez ki.
 5. Az akkumulátor felpuffadt.

Az előbb említett jelenségek okai:

Sok oka lehet annak, ami miatt a fent említett hibák jelentkeznek egy iPhone, Samsung Galaxy, LG, vagy akár Sony készülék esetében. A legfőbbeket, amelyek az akkumulátor cserére okot adnak, ide gyűjtöttük:

 1. Az akkumulátor idővel elhasználódott.
 2. Önmerítés növekedése.
 3. A magas belső ellenállás által okozott hőmérsékletnövekedés és energiafelhasználásbeli növekedés.
 4. Az akkumulátor töltöttségi kijelzőjének meghibásodása.
 5. Rossz minőségű alapanyagok és nem megfelelő felhasználás. Ezek rossz töltöttséghez és belső teljesítményleadáshoz vezetnek, amelyek csökkentik az akkumulátor élettartamát.
 6. A magas hőmérséklet által bekövetkező kémiai reakciók gázokat hoznak létre, amelyek károsítják az akkut.
 7. A nem kompatibilis akkumulátorok és telefonok használata azt eredményezi, hogy a telefon nem kapcsol be, vagy nem fogja megjeleníteni a kívánt tartalmakat.

Mivel az akkumulátorokkal kapcsolatos meghibásodások egyre gyakrabban történnek, a rossz minőségű akksik és hibáik is reflektorfénybe kerültek. Az élettartam ráadásul az egyik legfontosabb szempont a mobiltelefont használók számára manapság, ezért az akkumulátor csere egyre keresettebb a mobiltelefon szerviz szolgáltatóknál. Hatással lesz-e a silány minőségű akkumulátor a telefon teljesítményére? Felrobbannak a rossz akkumulátorok magas hőmérsékleten? Eljött az iPhone akkumulátor cseréjének ideje? Egyre több ember teszi fel ezeket a kérdéseket.

Miért fontos tehát az akku csere? A rossz minőségű akkumulátor hátrányai:

 1. Alacsony kapacitás, kevésbé tartós.
 2. A rövid életciklus gyorsabb degradáláshoz vezet, így az ilyen akkukat egyre gyakrabban kell cserélni.
 3. A hibás töltöttségi szint kijelzése és az elégtelen mennyiségű energia leadása azt eredményezheti, hogy a telefon kikapcsol töltöttségtől függetlenül. A mobiltelefon akkumulátor csere ilyen esetekben mindenképp ajánlott.
 4. A nagyobb belső ellenállás növeli a belső hőmérsékletet és energiafogyasztást, ezáltal az ilyen akkumulátor kevésbé biztonságos.
 5. A nem megfelelő védelmi panel és szigetelés az akkumulátor meghibásodásához, füstöléséhez és kigyulladásához vezethet.
 6. A nem megfelelő védelmi panel azonosítási, csatlakozási és a töltöttség kijelzésének hibájához vezethet.
 7. A nem megfelelő védelmi panel hibásan érzékeli a belső hőmérsékletet, amelyre a telefon így nem tud reagálni és károsodást szenvedhet. Az akkumulátor csere ilyen esetekben erősen ajánlott.

Mi az LCD FIX- nél csak gyári, vagy gyári minőségű akkumulátorokat használunk, amelyekre 6 hónap garanciát vállalunk. Amennyiben a fent felsorolt jelenségek bármelyikét tapasztalod, minél hamarabb látogass el szervizünkbe! Egy felpuffadt akkumulátor elrepesztheti akár kijelzőt, vagy legrosszabb esetben a telefon főpanelét, melynek cseréjének költsége általában majdnem a telefon árába kerül.

Az akkumultárok cseréje szervizünkben megvárható, teszteléssel együtt kb. fél órát vesz igénybe.