Blog

Legfontosabb tudnivalók közvetlenül a szakértőktől

Nokia Lumia 720 előlapi hangszórójának cseréje

Közzétéve: 2016. június 18.

A Nokia sokáig vezető szerepet töltött be a mobiltelefon szegmensben köszönhetően a Symbian operációs rendszerének. Miután rájöttek, hogy a Symbian már nem szolgálja ki a felhasználók igényeit, illetve színre lépett az érintőkijelzős okostelefonok hada, szövetkeztek a Microsoft-tal, és a Windows Phone platformhoz kezdtek célhardvert fejleszteni.

Belépő, közép és felsőkategóriás készülékekből is sikerült összehozniuk néhányat, azonban az a várt siker elmaradt. Végeredményként a Microsoft felvásárolta a Nokia mobiltelefonokat gyártó részlegét, majd miután szembesültek a ténnyel, hogy továbbra sem termelnek profitot, szépen leírták, hogy ne veszteségként szerepeljen a felvásárlás a cég éves pénzügyi beszámolójában.

A Lumia 720 még a Nokia szülötte, kategóriájának pedig egy kiemelkedő példánya volt megjelenésének idejében. Sajnos néha előfordul, hogy egy kijelzőtörés, vagy egyéb behatás — tipikusan beázás — hatására az előlapi, telefonáláshoz használt hangszóró bekrepál. Ilyenkor hasznos lehet egy leírás, hogyan is lehet ezt pár lépésben kicserélni. Mutatjuk!

Előkészületek

A procedúrához néhány szerszámra szükségünk lesz. Lássuk hát, melyek ezek:

  • Csipesz
  • Műanyag feszítő pálca
  • T2 Torx csavarhúzó
  • T4 Torx csavarhúzó

Első lépés

Először is távolítsuk el a SIM tálcát a készülékhez kapott tűvel, majd a T2 Torx csavarhúzónk segítségével csavarjuk ki a tálca alatt található csavart. Ezt követően a Műanyag pálcánkkal odafigyelve válasszuk szét a készülék elejét a hátlapról. Fordítsunk különös figyelmet a hangerő gombokra!

Nokia 720 előlapi hangszórójának cserélje Nokia 720 előlapi hangszórójának cserélje

Második lépés

Fordítsuk meg a készüléket, és távolítsuk el a képen is látható 3 db torx csavart a T4-es Torx csavarhúzóval. Ezzel szabaddá válik a rezgőmotort és a külső hangszórót rögzítő panel. Vegyük is ki.

Nokia 720 előlapi hangszórójának cserélje

Harmadik lépés

Távolítsuk el az akkumulátort. Ehhez használjuk a műanyag feszítőpálcánkat, miután leválasztottuk az alaplaphoz rögzített szalagkábelt, valamint a fémfóliát. Az akkumulátor közepe környékén a műanyag pálcát betolva óvatosan pattintsuk ki a keretből.

Nokia 720 előlapi hangszórójának cserélje

Negyedik lépés

A készülék szélén húzódik az antenna modulhoz tartozó kábel. Szabaduljunk meg tőle úgy, hogy leválasztjuk a csatlakozóit az alaplapról illetve a töltőpanelről.

Nokia 720 előlapi hangszórójának cserélje Nokia 720 előlapi hangszórójának cserélje

Ötödik lépés

A készülékből ki kell műtenünk az alaplapot is, amit 4 db T4 Torx csavar rögzít. Válasszuk le közben a hangerő, bekapcsoló és kamera gombok szalagkábeleit az alaplapról. Ha ezzel megvagyunk, óvatosan emeljuk meg, majd a fényszenzort piszkáljuk ki a középkeretből.

Nokia 720 előlapi hangszórójának cserélje

Hatodik lépés

Válasszuk le az alaplapról a kijelző szalagkábelét, a töltőpanek szalagkábelét, majd vegyük ki az egész panelt.

Nokia 720 előlapi hangszórójának cserélje Nokia 720 előlapi hangszórójának cserélje

Hetedik lépés

Egy hegyes éllel rendelkező szerszámmal megfelelő odafigyelés mellett távolítsuk el az előlapi hangszórót a keretből, majd cseréljük ki a működő alkatrészre. Ha megvagyunk, az útmutatót visszafelé végrehajtva rakjuk össze a készüléket.

Nokia 720 előlapi hangszórójának cserélje

Az LCD FIX-nél mindig külön figyelmet fordítunk arra, hogy csak megbízható forrásból szerezzünk be gyári minőségű alkatrészt, ami azt jelenti hogy az LCD gyári, az érintőfelület utángyártott, de színekben, működésben teljesen a gyárival megegyező tulajdonságú az alkatrész.

Forrásként az iFixit alábbi leírását vettük alapul.