Blog

Legfontosabb tudnivalók közvetlenül a szakértőktől

Samsung Galaxy S6 Edge: A szinte “javíthatatlan”

Közzétéve: 2016. szeptember 24.

A Samsung manapság az egyik legnagyobb konkurencia az Apple számára az okostelefonok piacán. Elegáns megjelenés, funkcióban gazdag szoftver jellemzi a készülékeiket, a csúcsmodelljeik pedig árban is az almás cégre hajaznak.

A Samsung Galaxy S6 Edge azon készülékek egyike, ami képes volt valami újat is mutatni elődeihez képest: a készülék szélei is kijelzőként funkcionálnak, köszönhetően a lekerekített formavilágnak. Bár maga a megoldás szép és ötletes, szervizelés szempontjából már nem ilyen örvendetes a helyzet.

Utánajártunk, mennyire okozhat fejfájást az S6 Edge szétszerelése, érdemes elolvasni!

Szerszámok

A művelet végrehajtásához az alábbi szerszámokra lesz szükség:

  • Melegítő a ragasztás megpuhításához
  • Pengető
  • Csavarhúzó
  • Csipesz
  • Antisztatikus pálca
  • Vákumtappancs

Első lépés

Emlékszünk még arra, mikor a Samsung készülékek hátlapját csak nemes egyszerűséggel lepattintottuk? Na, ezt felejtsük is el most gyorsan! Az S6 Edge bontását hátulról kezdjük, azonban a hátlapot rögzítő ragasztók felmelegítése nélkül a bontásnak neki se fogjunk!

Samsung Galaxy S6 Edge szerelési útmutató

Második lépés

Ha a melegítéssel megvagyunk, a vákumtappancs segítségével óvatosan próbáljuk felnyitni a készülék hátulját, a kellő teret pedig a pengető hátlap, illetve a középkeret közé helyezésével próbáljuk biztosítani.

Samsung Galaxy S6 Edge szerelési útmutató

Harmadik lépés

Távolítsuk el a hátlapot a készülékházról, majd szabadítsuk meg a maradék ragasztótól. Már most érdemes feltenni a kérdést: hogy ha már magába a készülékbe ilyen nehéz bejutni, mi vár ránk később?

Samsung Galaxy S6 Edge szerelési útmutató

Negyedik lépés

A korábbi Samsung szériák esetében ebben a lépésben már az akkumulátort is eltávolíthattuk probléma nélkül. Sajnos az élet most nem ilyen egyszerű, előtte le kell bontanuk a középső keretet, hogy egyáltalán hozzáférjünk. Tegyük ezt meg, a jó öreg csavarhúzónk segítségével!

Samsung Galaxy S6 Edge szerelési útmutató

Ötödik lépés

Bár már az akkumulátor végre megmutatta magát, továbbra se nyúljunk még hozzá. Először is az alaplapot kell eleminálnunk a készülékházból, amit mindössze néhány csatlakozó tart a helyén.

Samsung Galaxy S6 Edge szerelési útmutató

Hatodik lépés

A kiszerelt alaplapról óvatosan emeljük le a hátlapi kamerát.

Samsung Galaxy S6 Edge szerelési útmutató

Hetedik lépés

Elérkezett az akkumulátor ideje! Sajnos a dolgunk most sem egyszerű, ugyanis az akkumulátor is ragasztva van. Ejnye, Samsung! A pengető segítségével feszegessük ki az tápellátást biztosító alkatrészt, ügyelve az épségére, ami sajnos jelen esetben nem könnyű feladat.

Samsung Galaxy S6 Edge szerelési útmutató

Nyolcadik lépés

A készülékházban már nem maradt sok alkatrész, mindössze a microUSB csatlakozót kell kiszerelnünk a helyéről. A Samsung az S5 modellben már a modern, nagy sebességet biztosító USB 3 szabványt alkalmazta, azonban érthetetlen okokból az S6 Edge csak USB2-es porttal rendelkezik. Üdv újra a 2000-es években!

Samsung Galaxy S6 Edge szerelési útmutató

Kilencedik lépés

Vegyük kézbe ismét a melegítőnket, hogy megbonthassuk a kijelzőt. Ha megvan, próbáljuk meg leválasztani a kijelzőt a készülékházról. Előre szólunk, minimum két darabban fog sikerülni! A jelenség oka a Samsung lesarkított üveg gyártási folyamatában keresendő: a 3D thermoforming egy olyan eljárás, mely során a felmelegített üveget formára öntik, mielőtt a készülékre kerül, az egyszeri szervizköltség árát pedig ezzel nagyjából nyolcszorosára növelve, a teljes kijelzőpanel cseréje miatt.

A kijelző ezen felül még hajlik is, ami nem véletlen: a Super AMOLED kijelző teszi lehetővé a lekerekített, sima széleket. Bár az AMOLED vékonyabb készülékek gyártását teszi lehetővé, elhasználás tekintetében sokkal kevesebbet bír, mint a konkurens LCD társa.

Samsung Galaxy S6 Edge szerelési útmutató

Tizedik lépés

Az utolsó alkatrész amit el kell távolítanunk, a moduláris home gomb. A Samsung az Apple Touch ID funkcióján felbuzdulva vágott bele a biometrikus azonosításba, azonban az első próbálkozása messze alulmúlta az elvárásokat. Az újabb modell, ami már az S6 Edge-be is bekerült, viszont remekül operál, rajonganak is érte a felhasználók.

Samsung Galaxy S6 Edge szerelési útmutató

Tizenegyedik lépés

Bár a lépések száma nem tükrözi a befektetett munkát, ha idáig eljutottunk, beírhatunk egy csillagos ötöst a kis ellenőrzőnkbe. A Samsung Galaxy S6 Edge sajnos a Samsung egyik legnehezebben szervizelhető készüléke, köszönhetően a rengeteg ragasztott és nehezen hozzáférhető alkatrésznek, és az egyedi kijelzőnek. Meghibásodás esetén véletlenül se próbáljuk magunk megjavítani, mindenképpen forduljunk szakszervizhez!

Samsung Galaxy S6 Edge szerelési útmutató

A Samsung Galaxy S6 Edge készülékek esetén jelenleg akciós áron, 59.000 forintért cseréljük a kijelzőt törött érintő esetén.

A cikk alapjául az alábbi leírás szolgált: Samsung Galaxy S6 Edge Teardown