Blog

Legfontosabb tudnivalók közvetlenül a szakértőktől

Sony Xperia Z1 csatlakozófedelek javítása

Közzétéve: 2016. március 22.

A Sony Xperia Z1 az egyik legerősebb készüléknek számított 2013 szeptemberében, mikor bemutatták a Qualcomm Snapdragon 800-as processzorával, 20,7 megapixeles kamerájával és vízálló kialakításával.

A vízállóság megőrzésében kiemelt szerepet játszik a különleges belső ragasztóanyag, illetve az olyan csatlakozók és nyílások esetén használt fedél mint például a SIM kártya, Micro SD memóriakártya és az USB port. Éppen ezért is olyan gyakori és bosszantó hiba, amikor ezek a bizonyos fedelek eltűnnek vagy megsérülnek.

Ezen fedelek elengedhetetlen tulajdonsága a belső ragasztóanyaggal ellentétben, hogy bármikor eltávolíthatóak így biztosítva ezen portok hozzáférhetőség. Abból kifolyólag azonban, hogy ezen alkatrészek szinte napi szinten újra és újra vannak használva, az évek múltával elgyengülhetnek vagy akár elveszhetnek főleg a micro USB port estén, ezért gyakori kérdés szokott lenni, hogy hogyan is lehet ezeket pótolni.

Sony Xperia Z1 csatlakozófedelek javítása

Sony Xperia Z1 tulajdonosként valószínűleg ismerős a probléma, mikor a készülék Micro SD tárhelyének fedele magától kinyílik a bezárástól számított pár másodpercen belül vagy amikor egy hézag jelenik meg a SIM kártya nyílásnál. De ami talán még ennél is bosszantóbb tud lenni, mikor egy leejtés következtében eltörik az USB port fedele.

Sony Xperia Z1 csatlakozófedelek javítása

Ilyenkor két megoldásunk van csak. Az egyik, hogy a profikra bízzuk a cserét és bevisszük egy jól megbízható szervizbe a készülékünket, ahol pár perc alatt orvosolják ezt a problémát vagy pedig nekiállhatunk otthon mi magunknak is megfixálni eme hibákat.

A javítás során mindenesetre nagyon nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy ne erőszakkal próbáljuk meg eltávolítani a sérült alkatrészt, mert abban az esetben ha durván próbáljuk leválasztani a fedelet, akkor az esetek többségében a fekete gumi fedél, ami az alkatrészt a készülékhez rögzíti eltörik és ami még ennél is kellemetlenebb, hogy az esetek nagy többségében a fedél egy darabja a készülékházba szorul.

Sony Xperia Z1 csatlakozófedelek javítása

Amennyiben ez bekövetkezik és az Xperia Z1 USB port fedelének egy része beletörik a készülékbe, akkor az a teendőnk, hogy fejjel lefelé fordítjuk az egész készüléket úgy, hogy a gravitáció által kilógjon a beletört alkatrész egy kis darabja és azt egy fogóval vagy csipesszel óvatosan kipiszkáljuk. Semmiképp se kezdjük el szétszedni a készüléket csak azért, hogy a letört alkatrészhez hozzájussunk, mert akkor csak még tovább növeljük az esélyét annak, hogy valamiben kárt teszünk a folyamat közben.

Ha alaposabban tanulmányozzuk a Z1 csatlakozók fedelének a kialakítását, akkor láthatjuk, hogy viszonylag könnyedén és egyszerűen kicserélhetőek. Bár figyeljünk arra, hogy a csatlakozók feje egy nem szabályos poliéder alakzatú test, ahogyan az az alábbi képen is látszik.

Sony Xperia Z1 csatlakozófedelek javítása

A készülékház oldaláról pedig egy ferde ellipszis alakú lyuk az, ami ezen fedeleket rögzíti.

Sony Xperia Z1 csatlakozófedelek javítása

Ezen két eltérő alakzat miatt van az, hogy nem egyszerű eltávolítani ezen alkatrészeket a készülékháztól. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen feladat, csak éppen nem olyan egyszerű, mint ahogyan azt az ember elsőre gondolná. Nagyon fontos, hogy mindig képzeljük magunk elé ezen két eltérő alakzatot miközben eltávolítani próbáljuk a fedeleket.

Hogyan húzzuk ki könnyedén a csatlakozók fedeleit?

Nyissuk ki az adott fedelet és tartsuk az előző képeken látott ferde ellipszis irányú lyuknak megfelelően.

Ezután fordítsuk a szaggatott vonalnak megfelelő irányba a fedeleket és látni fogjuk, hogy milyen gördülékenyül el tudjuk távolítani ezen alkatrészeket anélkül, hogy bármilyen különleges szerszámot használnunk kellett volna.

Sony Xperia Z1 csatlakozófedelek javítása Sony Xperia Z1 csatlakozófedelek javítása

Gratulálunk, sikeresek eltávolítottad az USB port, micro SD és a SIM kártya fedelét. Most pedig nézzük, hogy hogyan tudjuk megfelelően visszahelyezni az új, hibátlan állapotú fedeleket.

Hogyan tegyünk fel új fedeleket?

Szerencsénkre az új fedél helyreigazítása sokkal egyszerűbb mint a régi eltávolítása volt. Nincs más dolgunk minthogy a ferde ellipszis lyukba illesztjük a fedél sokszögű csatlakozóval rendelkező végét és benyomjuk azt a készülékházba.

Semmiképp se feledjük, hogy az USB port, Micro SD és SIM kártya fedele az, ami nem csak a szennyeződéseket, de a vizet is távol tartja kedvenc készülékünktől, így elengedhetetlen a kiváló minőségű alkatrészek használata.

Sony Xperia Z1 csatlakozófedelek javítása

Az eredeti fedeleket onnan tudjuk felismerni, hogy fém felülettel rendelkeznek, anyagukat tekintve alumíniumból készülnek, illetve 100%-ig vízhatlan gumiborítással bírnak, tehát teljesen résmentesen tömíti az egyes csatlakozóknál található bemeneti nyílásokat.

Sony Xperia Z1 csatlakozófedelek javítása

Az LCD FIX-nél mindig külön figyelmet fordítunk arra, hogy csak megbízható forrásból szerezzünk be gyári minőségű alkatrészt, ami azt jelenti hogy az LCD gyári, az érintőfelület utángyártott, de színekben, működésben teljesen a gyárival megegyező tulajdonságú az alkatrész.