Blog

Legfontosabb tudnivalók közvetlenül a szakértőktől

Sony Xperia Z3 kijelző csere

Közzétéve: 2016. március 5.

Köztudott, hogy a Sony Xperia Z3 LCD kijelzője nem a legerősebb és legstrapabíróbb kijelző a piacon. Ebből kifolyólag rengeteg ilyen típusú kijelző kerül hozzánk és bár sokan azt hiszik, hogy ezek cseréje gyerekjáték, van néhány olyan apróság, amire nem árt, ha nagyon alaposan odafigyelünk.

Sony Xperia Z3 kijelző csere

Tippek

Szerszámok: melegítő pisztoly vagy hajszárító, tapadókorong, gitár pengető, spudger (pálca), csipesz és Philips csavarhúzó.

Szükséges alkatrészek: Sony Xperia Z3 LCD kijelző, kijelzővédő fólia (arra az esetre, ha az új kijelző fólia nélkül érzekne), hátlap védő öntapadó fólia (arra az esetre, ha a vízálló fólia eldobható és a régit nem lehet újra felhasználni).

Vízálló vagy sem: abszolút nem vízálló, hacsak nem küldöd el a Sony Care-nek. Az okokról a cikk további részében fogunk még részletesebben írni.

Fontos tipp: ne hagyd ki a “fontos odafigyelni” részét ennek a cikknek.

Lássunk is hozzá

Első lépés: távolítsuk el a hátlapot

 1. Melegítsük fel a hátlap ragasztóját.
 2. Használjuk a tapadókorongot ahhoz, hogy annyira felemeljük a hátlapot, hogy beférjen a gitárpengető a résbe.
 3. Helyezzük be a gitárpengetőt, hogy elválasszuk a ragasztót és egyben a hátlapot is.
Sony Xperia Z3 kijelző csere

Második lépés: távolítsuk el az akkumulátort

Az akkumulátor eltávolítása csupán biztonsági óvintézkedés, mivel az LCD felmelegítése olyan hőtermeléssel jár, hogy az könnyedén megsértheti az akkumulátort.

 1. Válasszuk le az akkumulátort a csatlakozójától és szabadítsuk ki a rögzítőszalagból.
 2. Feszítsük fel és távolítsuk el könnyedén az akkumulátort.
Sony Xperia Z3 kijelző csere

Harmadik lépés: távolítsuk el a csengőhangszórót

 1. Csavarozzuk ki mindkét Philips csavart és húzzunk ki minden csatlakozót.
 2. Távolítsuk el a vibramotort biztosító tárolót.
 3. Távolítsuk el a hangszóró védőfedelét.
 4. Feszítsük fel és távolítsuk el az egységet.
Sony Xperia Z3 kijelző csere

Negyedik lépés: az LCD kijelző eltávolítása

 1. Feszítsük fel a mikrofont, ezáltal lehetővé téve az LCD flex fedél eltávolítását.
 2. Távolítsuk el az LCD-t a készülékkel összekötő csatlakozóktól.
 3. Ügyeljünk arra, hogy az LCD-t egy ragasztó is rögzíti.
 4. Melegítsük fel az LCD-t a szélek mentén. Nagyon fontos, hogy ne a kijelző közepét melegítsük és igyekezzünk a lehető legjobban elkerülni a nagy hő által könnyedén okozható LCD és háttérvilágítás sérüléseket.
 5. Használjuk a spudgert (pálcát) ahhoz, hogy elkülönítsük a kijelzőt és egy rést hozzunk létre a készülék tetejénél.
 6. A gitárpengető segítségével válasszuk el a ragasztót a készülék tetejénél, a spudgert használva pedig nyissunk utat a kijelző jobb és bal szélénél.
 7. Nyissuk fel a kijelző a keret középső része felé, majd végezetül óvatosan válasszuk el a készülék alján található ragasztót is. Végre le is emelhetjük a kijelzőt.
Sony Xperia Z3 kijelző csere

Fontos odafigyelni

Figyelmeztetés 1: nagyon furcsa design megoldás, hogy nincs semmiféle támogató, biztosító védőlap a beszédhangszóró és az érintő panel között, ami azt jelenti, hogy a beszédhangszóró közvetlenül az Xperia Z3 előlapi üvegéhez van ragasztva. Tehát, ha mindent helyesen csinálsz, akkor miközben eltávolítod a kijelzőt, vele együtt fog jönni a beszédhangszóró is. Ha kevésbé vagyunk szerencsések, akkor a beszédhangszóró le fog válni a kijelzőről (ahogy az a mi esetünkben is történt a képeken), ilyenkor extra nagy óvatossággal kell lennünk nehogy eltörjük az igen sérülékeny beszédhangszórót.

Sony Xperia Z3 kijelző csere

Figyelmeztetés 2: az alábbi képen látható fekete keret rögzíti a beszédhangszórót egyfajta öntapadós ragasztóként. Az itt látható kis fogantyú akadályozza meg, hogy túlmenjünk a gitárpengetővel mikor a kijelzőt választjuk el a készülékháztól. Mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelő pozícióban a megfelelő hosszúságú gitárpengetőt használjuk.

Sony Xperia Z3 kijelző csere

Figyelmeztetés 3: Szomorú hír, de az új LCD sosem jár a kerettel együtt, azaz neked kell eltávolítanod a régi beszédhangszórót a kerettel együtt és átrakni azt az új kijelzőre. Ez az egyik legnehezebb és legkörülményesebb feladat.

Sony Xperia Z3 kijelző csere

Miért nem vízálló a Sony Xperia Z3 LCD csere után?

Első ok: Az eredeti LCD esetén használt előlapi és hátlapi ragasztók rengeteget számítanak a vízállóság során.

Második ok: Látható, hogy míg a eltávolított, törött kijelző rendelkezik vízálló szalaggal a beszédhangszóró nyílásánál, addig az új kijelző nem. Tehát az új LCD kiválasztásánál rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk az ilyen apró, de annál lényegesebb részletekre.

Sony Xperia Z3 kijelző csere

Harmadik ok: A mikrofon szintén sokat számít. A Sony Xperia Z3 mikrofonja egyfajta gumiszerű bevonattal van ellátva, amely a felfeszítés közben rendkívül könnyedén megsérülhet.

Sony Xperia Z3 kijelző csere

Az LCD FIX-nél mindig külön figyelmet fordítunk arra, hogy csak megbízható forrásból szerezzünk be gyári minőségű alkatrészt, ami azt jelenti hogy az LCD gyári, az érintőfelület utángyártott, de színekben, működésben teljesen a gyárival megegyező tulajdonságú az alkatrész.