Blog

Legfontosabb tudnivalók közvetlenül a szakértőktől

A Super Amoled és az LCD

Közzétéve: 2015. április 28.

A mostanában futó okostelefonokban jellemzően ezzel a 2 kijelzőtípussal találkozhatunk. Az iPhone-okban kivétel nélkül LCD kijelzők vannak, még az új 6 Plusban is. Az általunk javított LG G2 és LG G3 is ezt a technológiát használja, a Samsung egy ideje viszont a Super Amoled nagy harcosa a prémium kategóriákban: az S szériában és Note szériában kizárólag ez található.

De mit is jelentenek ezek pontosan és mi a különbség egy átlag felhasználó esetében?

Super Amoled és az LCD

A Super AMOLED gyakorlatilag 1 lapra integrálja a kijelzőt, annak világítását és az érintőfelületet, ennek hatására nem tud például “beázni” egy kijelző, mint az iPhone esetében.

Super Amoled és az LCD

Itt tulajdonképpen arról van szó hogy az LCD háttérvilágítása és a kijelző között sok kis műanyag lap van amibe bele tud folyni a víz és ettől az befoltosodik. Nem túl kellemes használni ezután, attól persze eltekintve, hogy a víz mekkora károkat tud okozni ezen kívül is.

Super Amoled és az LCD

A kijelzők minőségét tekintve megoszlanak a vélemények, legalább annyira, mint a "melyik a jobb telefon" témán rugózóknál. Annyit mindenesetre elmondhatunk - kimaradva a véleményformálásból, - hogy a Super AMOLED kijlezője sokkal szaturáltabb színeket tud produkálni, szemben az LCD natúr színeivel, amit talán a basszuskiemelt és a színezetlen hangú fülhallgatók közötti különbséghez tudnék hasonlítani. Kinek ez, kinek az, ugye.

Super Amoled és az LCD

Sérülékenységüket tekintve érdekes módon nincs nagyon különbség, mindegyik törik, reped, stb.

Super Amoled és az LCD

A Super AMOLED-nek van egy hátránya az LCD-hez képest, mégpedig az, hogy be tud égni, mint a plazmatévék. A sokat mutatott tartalom szellemképként rajta marad a kijelzőn örökre. Ez értelemszerűen a felső menüsor alsó vonalában, illetve az alsó ikonoknál szokott jelentkezni. Íme:

Super Amoled és az LCD

Az LCD ilyet nem, viszont egy hasonlót produkál, amit mi úgy hívunk rózsaszín tojás :D. Róla van szó:

Super Amoled és az LCD

Ez egyébként a gyári LCD-k esetében normálisnak mondható, jellemzően az iPhone 5-ös széria “hibája”, nem garanciális probléma és használat esetében sem annyira zavaró mint a Samsung-ok esetében.

A Super AMOLED egyik nagy előnye a panel "vékonysága", amit az LCD gyártók az IPS technológia fejlesztésével próbálnak mostanában is ellensúlyozni. Itt már sokkal vékonyabb kijelzőkről van szó ahol már az érintőfelület is integrálva van, ami sokkal jobban használhatóvá teszi őket az elvékonyított telefonok tervezésénél, de egyértelműen felerősítve ezek törékenységét. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az iPhone 6 kijelzője a legtörékenyebb a mindenkori iPhone kínálatot is figyelembe véve.

Az LCD FIX-nél mindig külön figyelmet fordítunk arra, hogy csak megbízható forrásból szerezzünk be gyári minőségű alkatrészt, ami azt jelenti hogy az lcd gyári, az érintőfelület utángyártott, de színekben, működésben teljesen a gyárival megegyező tulajdonságú az alkatrész.

Még szerencse, hogy nálunk az iPhone 6 kijelzőcserét, egy rövid kávészünet alatt el tudod intézni :)

Gábor